jag vill sluta

Depression. Ett ord med så många associationer. Skuld. Skam. Mörker. Livsleda. Ångest. Hopplöshet. Bland annat... Men även ett uns hoppfullhet som vuxit fram sista tiden. Det här är mina erfarenheter från min depression. Jag kommer att skriva om olika saker som har med min depression att göra, utifrån mina tankar och åsikter. För andra kan det se annorlunda ut. Och jag har mycket att skriva. Så, enjoy och jag önskar att det jag skriver kanske kan ge något tillbaka till dig som läser.

Att vara sjukskriven...

Kategori: Behandling

...har sina för- och nackdelar. Fördelen är att du bara har dig själv att ägna dig åt. Nästan. Men det är inte en massa jobb eller jobb-relaterat som stjäl din tid och energi. Du kan lägga nästan 8 timmar mer på dig själv. Och det är väl det som även blir nackdelen vid en längre sjukskrivning. Att hitta något att fylla sina dagar med, när man inte länger behöver lägga 8 timmar på jobb. Så vad gör jag? Sover, äter och aktiverar hunden. I stora drag. Även om det är meninsfullt att aktivera hunden kan jag inte göra det i 8 timmar om dagen, 3 timmar räcker, med alla promenader och träning inkluderade. 
 
Att komma upp i tid på morgnarna är svårare och svårare. Idag sov jag till 8.37. Hade ställt klockan på 7 och hoppades komma upp vid 7.30 iaf. Okej, sovmorgon på en timme är ingen katastrof, men med tanke på att jag gick och la mig vid 21.30 igår, somnade någonstans vid 22.15 skulle jag gissa, så behöver jag inte sova mer. Jag blir bara ännu tröttare. Samtidigt är jag så jävla trött när jag vaknar och har så svårt att motivera mig till att gå upp. Vad ska jag göra uppe liksom? Jag läser, sitter vid datorn och gör inte så mkt mer än det. Att vara ute känns heller inte så motiverande eftersom det har varit skitväder som sista dagarna, blött och regnigt. Har inte heller orkat gymma på en vecka. Ska verkligen försöka komma iväg idag. Jag behöver det. För att ha något meningsfullt att göra. 

Medicinhöjning

Kategori: Behandling

Ringde psykomottagningen i mådags och frågade om jag kunde få göra en höjning på min Venlafaxin. Hon skulle återkomma under tisdagsmorgonen med besked. Så ringde hon och tyckte att jag kunde dubbla dosen. Så från och med i tisdags har jag 150mg. Och några av insättningssymtomen jag kände i börja har nu kommit tillbaka. Lite lätt huvudvärk och lite skakningar som kommer några timmar efter att jag tagit medicinen. Men inget annat. Illamåendet verkar hålla sig borta och har blivit bättre, jag får inte dom där illamående-attackerna så fort jag blir hungrig längre, utan nu är det mer på en normal nivå. Men äta måste jag. 
 
Känns dock skönt att ha gjort en höjning och hoppas att lite av tröttheten ska försvinna. Det kan dock ta upp till 4 veckor innan jag får full effekt igen. Men den som väntar på något gott... 

Den dåliga dagen blev lite bättre

Kategori: Depression

Även om jag definitivt har haft bättre dagar den senaste veckan. Nåja, det går upp och ner. Måste dock säga att det nästan är värre att må så dåligt som jag gör efter att ha mått bättre en period, än att må så dåligt som jag gjorde när det var som värst. Om ni du förstår hur jag menar. Alltså, att börja må sämre när det under en tid har känts bättre. Ju högre man klättrat på stegen, desto ondare gör det när man faller. Eller nått sånt. 
 
Tog beslutet idag att försöka få tag på min läkare så han kanske kunde ge mig en muntlig ordination på att höja min medicin. Jag tror att det är det som behövs. Det tog några timmar innan jag kom igång, först vid två var jag människa igen. Ringde psykiatriska mottagningen och fick veta att telefontiden tog slut en timme tidigare och att ringa till växeln för att bli kopplad till honom gav heller ingenting. Så jag får vänta till måndag helt enkelt. Efter telefonsamtalen blev det en långpromenad med hunden och sedan tog jag tag i projekt "Handla". Gick över förväntan, även om jag tycker att alla stirrar på mig när jag är i affären. Känner mig som ett ufo när jag går där ibland. Men sen struntar jag ju oftast i vad jag har på mig när jag går in där, så länge det inte är mina gråa mjukisbyxor och stövlarna, det är så jävla fult. Gråa mjukisbyxor måste ju vara ett av dom fulaste, men skönaste plaggen som finns. Hatkärlek. Åter till ämnet. Handlingen gick bra.  
 
Har nu under eftermiddagen/kvällen även funderat på att skriva ett brev till min mamma. Inget brev som varken kommer att vara roligt att läsa eller skriva, men ett brev som förhoppningsvis kan ge mig en förklaring till varför hon gjorde som hon gjorde. I min värld, sett med ett barns ögon och öron, var allt negligerande och avvisande mitt eget fel. Det var jag som gjorde fel när hon blev arg för att det ringde i telefonen, det var ju jag som svarade. Jag var inte värd att tacka när jag hade gjort något, för det förväntades att jag skulle göra det. Om jag däremot inte gjorde det tog det hus i helvete. Att mina släktingar fick veta att jag var en lat jävel, var mitt eget fel eftersom jag inte sopade bort snön på trappan. Jag, den jag var och det jag gjorde, spelade ingen roll och var inte värt att fästa någon vikt vid. Jag kunde lika gärna inte funnits. Det jag vill se henne skriva, för jag vill absolut inte prata med henne om det, är att hon förklarar att det inte var mitt fel. Att hon tar på sig hela skulden. Att jag var ett barn och hon en vuxen. Naturligtvis låg det på hennes ansvar att jag skulle haft det bra, på så många sätt som det är möjligt, men att hon helt enkelt inte klarade av det. Men att det inte berodde på mig, utan henne. Att jag var och är älskvärd och värdefull. Att jag spelar roll och att det jag gjorde var viktigt. Att hon tar på sig det ansvaret. OM jag skickar brevet. Jag vet inte om jag vågar. JAG är rädd för att såra HENNE. Skrattretande egentligen. 

Idag är ingen bra dag...

Kategori: Depression

Egentligen började jag nog dippa redan igår. Är vanligtvis ganska trött på dagarna och dom senaste dagarna har det blivit värre. Tröttheten finns där redan när jag vaknar och blir värre i perioder över dagen. Jag gäspar en hel del (vilket tydligen kan vara en biverkning av medicinen) och känner mig helt slut. Men visst, sen finns det perioder då jag är lite piggare.
 
Problemet ligger nog i att jag går och lägger mig ganska tidigt, igår var klockan 21.30, men jag låg och läste lite och somnade nog inte förän vid 22.15. Klockan ställer jag på 7.00, men förväntar mig inte att gå upp förän vid 7.30 typ. Idag var jag trött, som alltid, och hade svårt att gå upp i tid. Vaknade ordentligt vid 8.15 och gick upp en kvart senare. Har alltså sovit typ 10 timmar inatt. Med två avbrott pga en sprängfylld blåsa (är tydligen åxå en av biverkningarna att behöva gå på toaletten onormalt ofta). Men ändå, tio timmar är för mycket. Tror att det påverkar min trötthet i negativ bemärkelse. 
 
Och näsblodet. Har blött näsblod några gånger nu, sen i måndags. Brukar jag bara göra när jag ska bli sjuk eller är det. Så det kan ju vara något sådant som spökar också. 
 
Huvudvärken jag har just nu är dessutom olidlig. Jag är mycket envis när det gäller huvudvärk, värk över huvudtaget, och tar sällan tabletter för att lindra. Om det inte gäller mensvärk, då knaprar jag värktabletter som smågodis. Men istället för att gnälla kunde jag ju faktist ta en tablett... 
 
Hade planerat att åka och handla idag, löning som det är. Orkade att åka och köpa kattmat och kattsand på Granngården och in en snabbis på ÖB. Sen tog det stopp. Att åka vidare till ICA för att köpa mat gick inte. Nix. Orken tog slut. Just nu vill jag bara gå och lägga mig och sova igen. Är så jävla trött. 
 
Igår var det tre veckor sedan jag blev inlagd. Sanslöst att det har gått så fort. Två veckor sedan jag kom hem igen och ytterligare en vecka sedan jag kom hem från den korta semestern till fjällen med mina syskon och faster. Kanske är det som gör att jag dippat; att jag har börjat komma in i vardagslunken igen. Göra samma saker varje dag; vakna, gå med hunden, äta, slappa, äta, gå med hunden, äta, slappa, äta, gymma, äta, sova. Thats my life... 

Behandling av depression

Kategori: Behandling

Som jag skrev innan, så vet jag hur jag ska börja för att få mig själv på rätt köl. Men vad finns det mer man kan göra? Jag skrev om att göra en ram för att sedan börja med målningen. Men vad ska målningen bestå av? 
 
Sånna saker som får mig att må bra. 
 
Till att börja med. Eftersom får jag fylla på med andra saker som kanske inte är så roliga, men nödvändiga och sådant som jag måste lära mig att acceptera och hantera. Men vad är det som får mig att må bra då? Mina djur är tre sådana saker. Det räcker med att titta på dom för att uppfyllas av en enorm värme och kärlek. Den villkorslösa kärleken som bara djur och barn kan ge en. Att hankatten trotsar sin rädsla för hunden bara för att också få sova i min säng med mig. Hunden som står och tokviftar på svansen när jag har varit borta 1,5 timme. Tjockafeta som blir helt paralyserad när jag kliar henne i nacken. 
 
Mer då? Min lägenhet. Att ha någorlunda ordning i den. Plocka bort och göra om, tvätta och diska, dammsuga någon gång då och då. Låter kanske konstigt att det gör mig glad, men det gör mig lugn att ha lite ordning hemma och inte en massa saker som ligger framme. Att det ligger en miljard hund- och katthår på golvet och i soffan stör mig inte så mycket, men när dessa tussar börjar rulla tvärs över golvet när jag öppnar dörren är det dags att dammsuga. Att hänga upp tvättade kläder som får hela lägenheten att lukta gott i några timmar. Levande ljus. Att måla om den fula pallen eller spegelramen, byta ut den trasiga knoppen på badrumsskåpet. Småfix. 
 
Träning. Jag älskar känslan av att se min kropp förändras och se hur muskler framträder och känna att jag blir starkare. Känslan av att knappt kunna röra sig pga träningsvärken. Hur slut jag blir i kroppen efter ett ordentligt pass och hur tillfredsställd jag känner mig när jag kommit hem. Att vara på gymmet, lyssna på min musik och stänga ute alla andra som är där. Vissa kommer till gymmet för att socialisera. Jag avskyr att prata när jag tränar. Då tränar jag. Bara jag. Prata kan jag göra innan eller efter, men inte under tiden. 
 
Musik. Kan förstärka måendet jag befinner mig i. Och kan sänka mig totalt eller lyfta upp mig till skyarna. Helt beroende på vad jag lyssnar på. Att spela musik är också en kick. Sitta vid min keyboard och nöta ett stycke tills jag kan det utantill. Tack och lov har jag hörlurar så grannarna slipper höra mina försök innan det sitter. 
 
Att skriva. Jag tenderar dock att skriva när jag mår dåligt, blir sällan att jag gör det när jag mår bra. Fast jag älskar att få uttrycka mig genom bokstäver. Det är ett smidigt sätt när jag inte kan prata om det. Bokstäver kan man leka med och beroende på hur man formulerar meningar kan man få helt olika innebörder i det som skrivs. Den här bloggen är ett viktigt verktyg för mig. Att få skriva av mig och dela med mig. Alltid finns det någon som kan känna likadant som mig. Eller så är det någon som inte har en aning och därför kanske får upp ögonen för depression och hur det påverkar individer. 
 
Man kan välja glädje. Beroende på hur man ser på saker och ting. Man kan välja att se det negativa i allt som händer. Eller så väljer man att se det positiva i det som händer. Visst, jag bröt benet, men jag bröt i alla fall inte nacken. =P

Hur jag ska reparera mig själv...

Kategori: Behandling

Prio ett ligger just nu vid att bygga upp en ram. Ramen består av rutiner, helt enkelt. Innan jag blev inlagd hade jag inga rutiner. På något. Jag gjorde allt när jag kände för det; gick upp när jag orkade, åt när jag var hungrig, gick ut med hunden när hon ville. Oftast innebar det att jag alltid var sen till jobbet, åt en gång om dagen och var ute med hunden två timmar på kvällen. Och som alla vet så funkar det inte att vara konstant sen till jobbet. Eller att äta en gång om dagen när man har en hund som kräver 2-3 timmars motion/dag. Eller att låta hunden bestämma när hon ska ut, hon kunde gå och stressa upp mig för att hon ville gå ut, vilket gjorde att jag blev än mer stressad. 
 
Idag ställer jag klockan på 7.00. Snoozar en halvtimme och går upp vid 7.30 ungefär. Klär på mig, sätter i linser och går ut med hunden ca 8.00. Frukost vid 9.00. Äta igen vid 12.00. Långpromenad eller annan aktivitet under eftermiddagen. Fika vid 14.30. Middag vid 17.00. Gymma vid 19.00. Kvällsfika vid 21.00. Sova vid 22.00. 
 
Mina dagar spenderar jag alltså till att äta, gå med hunden, träna och sova. Inget annat. Eller sällan något annat. Och det är jäkligt skönt. Att bara få ägna sig åt det grundläggande i livet. Eftersom ska jag integrera lite jobb. Tänkte börja på 50% och gå upp till 75% efter en månad, om läkaren går med på det. 
 
Och det är just det här jag behöver. En ram. Eller som jag har sagt; ett aspberger-liv där jag gör allt utefter ett schema och vid precis samma tid varje dag. Fast utan sammanbrotten om jag skulle bli lite sen. När ramen finns kan jag börja måla motivet. 

Psykiatrisk vårdavdelning A

Kategori: Behandling

Det var där jag var inlagd i en vecka. En helt underbar och nödvändig vecka. Det var verkligen en kickoff för mig i mitt nya mående. Även om jag var riktigt rädd innan jag kom dit. 
 
Den röda knappen på väggen var vägen in på avdelningen. En skötare kom och öppnade dörren åt mig, presenterade sig och visade var mitt rum var. Ett dubbelrum som än så länge bara jag skulle sova i. Så jag fick välja säng. Valde den där jag har översikt över dörren in och fönstret så jag kunde sitta i sängen och titta ut. Toaletten gick inte att låsa och dörrhandtaget var bara en liten knopp. Antar att det var för att man inte ska kunna stänga in sig eller hålla för dörren. Det fanns heller ingen duschslang, den hade dom tagit bort. Potentiellt suicidverktyg?
 
Det var 11 andra personer på avdelningen. Allt från en ung, relativt normalfungerande kille till en medelålders kvinna med tyngre problematik. Jag satt inne på rummet de första timmarna. Kände mig fortfarande orolig, men inte längre rädd. Vid maten fick jag se och träffa alla andra som var intagna första gången. Jag hälsade inte, utan satte mig ensam vid ett bord där jag hade ryggen fri och uppsikt över rummet. Jag tycker inte om att sitta mitt i ett rum, där andra kan sitta bakom mig. Det kan vara vid en föreläsning där jag väljer en plats längs väggen, inte nödvändigtvis längst bak. Skulle känna mig mycket obekväm om jag fick sitta längst fram i mitten. Riktigt obehagligt. Jag tycker inte om att vara i människors blickfång när jag inte har bett om det. På restauranger väljer jag platsen närmast väggen, gärna i ett hörn så jag har uppsikt över dörren och lokalen. Vid andra tillfällen när jag tvingas vara i samma rum som andra människor är det en plats vid väggen, gärna ett hörn som gäller. Social fobi? 
 
Efter maten kom en skötare in och berättade lite om avdelningen, vad som kommer att hända och hur det fungerar. Hon frågade även lite om mig och i vanlig ordning för den dagen började jag gråta. Men det var skönt att få prata. Under kvällen var det fika och nattpersonalen kom vid nio för att hälsa. Vid halv tio fick jag min nattmedicin (Zopiklon) och slocknade strax därefter. Sov förvånansvärt bra för att vara på ett nytt ställe. 
 
Dagarna som följde såg ut såhär;
Väckning 7.30
Frukost och medicin ca 8.00
Lunch 11.30
Fika 14.30
Middag 16.30
Fika 19.30
Kvällsmedicin 21.30
 
Däremellan gjorde jag så lite som möjligt. Ägnade en hel dag åt att läsa en bok (är säkert 1,5 år sen jag kunde läsa en bok), löste korsord och pratade lite med de andra som var där. Jag trivdes som fisken i vatten. Inget ansvar. Mat som kom in av sig själv. Jag kunde verkligen släppa ALLT. Bara ägna mig åt att sova, äta och ta igen mig. Avdelningen blev en oerhörd trygghet. Jag lämnade inte avdelningen förän två dagar senare då jag var ute i ca en timme. Sen ville jag tillbaka. Tillbaka till tryggheten. Helt sjukt. Men där kunde jag verkligen slappna av. Träffade läkare vid två tillfällen för att diskutera kring vilken behandling jag skulle få, om jag ville ha ECT. Jag ville hålla mig till medicinen. 
 
Jag var lite rastlös emellanåt, trajade runt i korridoren, men över lag var det jätteskönt att vara där. Släppa allt. Precis allt. Underbart och det jag behövde. Fick sällskap i rummet efter första natten, en äldre alkoholiserad tant som snarkade överjävligt på nätterna. Öronpropparna gjorde sitt även om det gjorde ont att sova med dom. Fick eget rum efter två nätter. Skönt. Åkte hem på permission en natt, till syster och djuren. Längtade dock tillbaka ganska omgående. Blev utskriven en vecka efter att jag kom dit och det kändes bra, även om jag hade kunnat stanna en vecka till. Utan problem. 
 
Min rädsla var obefogad. Helt klart. Men det är en mänsklig grej. Att vara rädd för sådant man inte vet. Visst, några av dom som var inlagda var sånna som man kan placera i facket "Koko", men det var inget jag stördes av. Dom höll sig för sig själva och i mitt rum fick jag vara ifred. Hade dock dörren öppen för det mesta, för att kunna vara med i vad som hände. Tog ganska många dagar innan jag kände att jag ville börja prata med de andra, hade inget behov eller intresse av det i början. Personalen var helt okej, även om jag sällan pratade med dom. Kändes ganska skönt att slippa telefonen också (man fick inte ha mobil om det var kamera på den). Stänga ute den värkliga verkligheten. 

Jag ser piggare ut =)

Kategori: Depression

Enligt min käre kompis och kollega. Kul och ett genombrott att det även syns på utsidan. För det känns definitivt på insidan. Yey!

En anteckning från 16/9-10

Kategori: Depression

Meningslöst. Totalt jävla meningslöst. Till inget syfte, utan mening. Jag, mig, mitt liv, min tid. Allt som jag gör. I vilket syfte? Spelar det ens någon roll, det jag gör? Gör jag ens någon skillnad för någon annan? Finns det någon som ser det jag gör? Finns det någon som bryr sig? Hela min existens är meningslös. Kan lika gärna sluta, sluta finnas, sluta existera, sluta hoppas. Jag finns ju ändå inte, fyller inte någon funktion i någons liv, inte ens mitt eget. 

Kan man vara glad när man är deprimerad?

Kategori: Depression

 
Klart man kan. Eller jag kan i alla fall det. Men inte i samma utsträckning som innan och inte heller åt samma saker som gjorde mig glad förut. Och jag blev expert på att använda min mask. Anledningen till att jag skriver blev är att jag idag inte behöver omge mig med människor där jag behöver använda min glada mask. Jag är hemma och sjukskriven och behöver inte umgås med människor jag inte vill ska veta hur jag mår, i mitt fall arbetskamrater. Beroende på vem som frågade, blev mitt svar på "Hur är det?" väldigt olika. Var det en person jag litade på och som jag ville släppa in i mitt mående, blev det ett ärligt svar. Var det en person som inte spelar någon roll för mig, som jag inte litade på och som inte har något som helst behov av att veta hur jag mår, blev det ett oärligt "Bra" till svar. Eller till människor som jag av olika anledningar vill skydda från mitt dåliga mående. Standardsvaret blev dock efter ett tag "Det funkar" eller "Det är okej". Något folk verkade finna sig i, utan att fråga vidare. Vilket är så typiskt svenskt. Man frågar inte Hur är det? för att man vill veta, man frågar för att man ska, det är en artighetsfras. Oavsett vad man får till svar, frågar man sedan inte vidare. Svarar personen "Det är inte så bra" ska man skruva obekvämt på sig, harkla sig lite och snabbt gå vidare till det man egetligen ska prata om. Inte fråga. Det är känsligt. Och det kan bli ännu mer obehagligt för mig. Om det inte är en närstående person, dom SKA ställa följdfrågor. 
 
För att återgå till att vara glad och glädje. Jag skrattar fortfarande, men betydligt mer kontrollerat än tidigare. Jag är mer selektiv och tycker kanske inte att allt är lika kul som innan. Det som dock får mig att skratta är min hund. Hennes tokigheter, när hon lägger sig och rullar i snön sju gånger efter varandra, när hon står och skäller på ett av hennes hjärnspöken, när hon beter sig knasigt. Hon kan verkligen få mig att skratta och vara glad. 
 
Jag vet inte om det bara är jag som har fått för mig detta, men jag tror att de som vet om att jag har depression blev förvånade. "Va? Du som verkar må så bra. Du som skrattar ibland." Eller så blev reaktionen "Jag har alltid tyckt att hon är lite konstig." Men det är bara mina spekulationer, inget jag vet. 
 
Under dennat tid har jag dock lovat mig själv att vara ärlig mot mig själv i hur jag mår. Att svara ärligt när närstående personer frågar. Att inte förneka mina sämre dagar. Men viktigast av allt; att njuta och leva mina bra stunder. Att verkligen kunna känna att nu mår jag bra, jag har en bra stund. 
 
Den glada masken kommer jag inte sluta att använda. Den är skön att ta på sig ibland när jag vill förneka och spela för att slippa ifrån det jobbiga ett tag. Men under masken, och oftast när jag är själv och har tid att fundera, tar jag av mig den. Ibland döljer sig ett glatt ansikte under, mer på sista tiden, även om det för det mesta vilar en tung grå skugga över det. 
 
Bilden hämtad från http://kirsten88888888.deviantart.com/art/depression-147726016. 

En anteckning från 19/12-08

Kategori: Depression

Tomhet. Längtan att få fylla detta tomrum. Längtan efter att krympa mina dagar, veckor, månader,år. Krympa dem till minuter, sekunder, ögonblick. Nu. Just nu. För ett kort tag få släppa taget, släppa greppet, bara vara. Bara vara här och nu. Ingen annan stans. För ett tag få njuta av stunden och ögonblicket jag befinner mig i. Och inte bry mig om något annat som sker runt mig. Stanna upp, släppa taget. Inget ansvar, inga förpliktelser, inga måsten, inga borde. Bara vara nu. Längtan efter att fylla tomrummet med mål. Något att sträva efter. Något eget, något jag vill, jag har bestämt. Befinner mig på en flotte i ett stort öppet hav. Vet inte åt vilket håll jag ska och vet inte hur jag ska ta mig dit. Vad vill jag? Vad vill jag inte?

Varför fick jag depression?

Kategori: Depression

Svaret på den frågan är inte enkel och jag kan nog inte ge ett helt riktigt svar, för jag vet inte vilka olika delar som har spelat in i mitt insjuknande. I ett försök att förenkla det lite kommer jag att dela upp frågan lite. 
 
Varför? Orsakerna till depression kan var många, ofta i kombination med varandra, men ibland kan man inte ens hitta en orsak till depressoion. Det finns olika faktorer och dessa kan delas upp i grupperna arv och miljö. Man vet att personer som haft depressivitet i släkten, tex hos föräldrar, har lättare för att insjukna. Därmed inte sagt att man kommer att göra det, men det tycks finnas en genetisk medfödd känslighet i nervsystemet som gör att man lättare insjuknar. Och det är där miljön kommer in. Under "rätt" förutsättningar insjuknar man inte oavsett vilka svagheter/känsligheter som finns i ens kropp och sinne, men vid "fel" miljö är det lättare att bli sjuk. Vad innebär miljö då? Livet, vardagen, hela livssituationen. Och när dessa delar är skadade och osunda kan man insjukna. Jag vill gärna använda ordet påfrestning när jag försöker beskriva en osund och skadad miljö. En långvarig påfrestning som tar mer energi än vad resterande del av livet ger. Allt handlar om balans. Att man ska äta lite mycket kalorier som man förbrukar, för att hålla balans på vikten. Att man ska sova lagom mycket för att ha balans på dom vakna timmarna. Att man ska få lika mycket energi tillbaka som man ger. Alla har vi hört talas om energitjuvar. Obalans är en energitjuv som kostar oerhört mycket. Att inte känna sig tillräcklig, att hela tiden känna sig tömd på energi och att den lilla energi man lyckas få tillbaka bara räcker till att hålla sig flytande. Men behöver alla påfrestningar leda till depression? Absolut inte. Återigen kommer balansen in. Vad/vem kan ge dig energi som kompenserar för den som påfrestningen kostar? Familj? Vänner? Solen? Djur? Arbete? Intressen?
 
Fick? Jag ogillar att använda ordet fick. Man får ett brev på posten eller får en fågelskit i huvudet. Ordet tar liksom bort individens egen handlingskraft och aktivitet. Det är som när någon säger "Jag fick ett återfall" när han/hon som nykter narkoman använde droger igen. Man får inte ett återfall, man TAR det. Man gör en aktiv handling. På samma sätt tror jag att det oftast är med en depression. Som men de flesta andra sjukdomar som är förvärvade under livet. Att födas med en sjukdom är en annan sak, men att insjukna under livets gång involverar oftast en egen aktiv handling. Oavsett om det handlar om hjärt/kärlssjukdomar som ofta orsakas av felaktig kost och utebliven motion, lungcancer som orsakas av rökning, typ 2 diabetes som orsakas av graviditet eller övervikt, benbrott som orsakas av ett fall från en hästrygg, etc. Jag är mycket medveten om att det finns fall där man kan insjukna utan specifik orsak, men det finns ju en svaghet/känslighet, annars hade man inte blivit sjuk. Man utsätter sig för en risk. Det jag vill få fram är att man låter sig själv insjukna i depression. Kroppen ger dig signaler på att något är fel, det gör den. Kroppen skriker ut symtom på att något inte stämmer, den varnar dig hela tiden. Du väljer om du vill lyssna eller inte. Du har själv försatt dig i din situation, du kan lämna den och söka hjälp. Du kan välja att lyssna på din kropp. Det finns nog ingen som helt utan förvarning om att något är fel, plötsligt får diagnosen depression, utan jag vill påstå att alla VET att något är fel. Det viktigaste i att påstå att man gör en aktiv handling för att insjukna, är att man även kan göra en aktiv handling för att bli frisk. Du kan själv påverka ditt tillfrisknande, det är jag övertygad om. Precis som den hjärt/kärlsjuke gör med rätt kost och motion, som den lungcancersjuke som slutar röka, typ 2-diabetikern som börjar äta rätt eller föder sitt barn, som ryttaren som lär sig att inte ramla av. 
 
Jag? Långvarig påfrestning utan någon/något som kunde avlasta mig och med ett mångårigt otillfredsställt bekräftelsebehov. Det är vad jag tror. Jag lever ensam och har fått klara mig själv sedan jag var ungefär tio år, när jag flyttade till min mamma. Hon var totalt okapabel till att ta hand om ett barn och se till dess känslomässiga behov. Mat fick jag, fick laga själv när hon inte ville äta. Åt i skolan. Jag hade ett rum, med värme och tak. Jag hade de fysiska behoven tillfredsställda, men absolut inte de emotionella. Inte en enda gång under de nästan åtta år jag bodde hos henne kramade hon mig, höll om mig, strök mig över håret, sa att hon älskade mig, sa hur duktig jag var, sa hur glad hon var över att ha mig. Inte en enda gång. Som barn måste man få allt det här. Det jag däremot fick höra var hur dålig jag var som inte diskade efter mig, som inte sopade bort snön vid ytterdörren, hur lat jag var, att jag var en hyresgäst som hon kunde slänga ut, att det var mitt fel att hon fick sitta ensam på julafton när jag valde att vara hos min pappa, att jag inte gjorde på det sätt hon tyckte var rätt. Jag slet som ett jävla djur för att få henne att se mig. Bar in ved, tömde en hel hästtransport med ved på bara några timmar, städade och gjorde fint på mors dag, skottade hela gården på snö så hon inte skulle köra fast med bilen, bad om att få sova i hennes rum när jag var så förkyld att jag inte fick luft och hon valde att sova på soffan den natten. Se mig! Men aldrig. Aldrig ett tack, eller vad fint gjort eller vad du har varit duktig. Under tiden jag bodde där bytte hon pojkvän två gånger. Dessa två fick höra hur snälla de varit som diskat, burit in ved eller på andra sätt gjort henne glad. Okapabel till att ge beröm och bekräfta är hon inte. Jag var tvungen att flytta till egen lägenhet när jag var 17. Det gick inte längre. Vi bråkade hela tiden. Jag fick leva på soc. Kontakten med min mamma blev bättre efter det, men jag har ännu inte förlåtit henne. Vet inte heller om jag någonsin kommer att göra det. Tack och lov har jag bättre kontakt med pappa, men det hör inte hit. 
Det jag tagit med mig i mitt vuxna liv av denna erfarenhet är att klara mig själv. Jag är oerhört självständig och behöver inte hjälp av någon, typ. Jag tar itu med allt själv, fixar och donar. Jag har haft som en målsättning att inte vara beroende av något eller någon. Ser det nästan som en svaghet att behöva ha någon i sitt liv som man är beroende av. Jag behöver ingen annan. Samtidigt är jag en riktigt sucker för bekräftelse. Jag fullkomligen älskar att bli sedd för det jag presterar, när folk ser upp till mig och tänker att de vill vara som jag. Att jag är något att eftersträva. Kritik kan jag inte ta. Blir oerhört sårad och nedslagen, känner mig riktigt obekväm och som den sämsta människan i världen som har en brist. 
Jag lever som sagt ensam idag och har gjort det i sex år. Har en riktigt fin relation bakom mig som jag ofta ser tillbaka på och ser som den sundaste relation jag någonsin haft. På jobbet som föreståndare är det jag som har allt ansvar, jag har tagit på mig det. Fixa schema, vikarier, möten, planera semester, hoppa in när någon fattas, ta konflikter med personal/boenden, irriteras över personal som inte gör sitt jobb. När jag kommer hem är det jag som har allt ansvar. Där finns ingen som kan ta över. Hunden ska motioneras, mat ska lagas, lägenhet som ska hållas i ordning, kläder som ska tvättas, sömnbehov som ska tillfredsställas, gärna något intresse som ska underhållas. Känslan av att aldrig kunna släppa taget och låta någon annan ta över. Få slippa allt ansvar för en lite stund. Få någon annan att ta över mina påfrestningar ett tag eller i alla fall dela dem med mig. 
 
Depression? I början trodde jag att jag höll på att bli knäpp. Förlora förståndet. På riktigt. Jag kunde komma på mig själv med att tänka skruvade tankar, kände ett stort behov av att fly. Packa ihop det viktigaste och bara sticka. Hitta ett hus långt ut i skogen där jag skulle bosätta mig. Slänga telefonen och bara försvinna. Fly från allt jobbigt. Jag gjorde en liten flykt när jag var ute och vandrade under min semester. Sju dagar längs Kungsleden som var så oerhört nyttiga. Men när jag kom hem hann min depression ifatt mig igen. Alla internettester jag gjorde pekade på depression, en ganska djup sådan dessutom. Ändå tog det mig några månader innan jag sökte hjälp. Så redan innan jag sökte hjälp visste jag att det var det det var. För mig blev det aldrig en chock att jag var deprimerad. Det var mest skönt att få veta, dels att jag inte var koko, men även att det faktiskt finns hjälp att få. Och jag har bestämt mig för att inte skämmas. Det gjorde jag när jag fick min förra depression. Men inte denna gång. Det är som det är. Depressionen är en del av mig och om jag tillåter mig att skämmas för den, skäms jag även för en del av mig själv.
 
Depression är enligt mig ett tecken på styrka. Att man har varit stark och bitit ihop för länge. Även om jag som deprimerad känner mig allt annat än stark. 
 
Bilden är hämtad från http://www.rehabinfo.net/blog/major-depression-and-drug-addiction-treatment/. 

Jag vill sluta

Kategori: Depression

Jag vet inte riktigt vad dom orden innebär. Men jag vet att jag har använt mig mycket av dom den senaste tiden och det är den känslan jag ha gått och burit på. Att jag vill sluta. Som man säger upp sig från ett jobb. Som man gör med en energikrävande bekantskap. Som man gör med saker man inte gillar. Men sluta med vad? Livet? Må dåligt? Tycka synd om mig själv? Negligera mitt mående? 
 
Hade jag kunnat säga upp mig från livet hade jag gjort det flera gånger om. I alla fall när det var som mörkast. Det liv jag levde ville jag inte ha. Då kunde det lika gärna kvitta. För om det skulle vara så ville jag inte vara med. Jag ville sluta. Jag ville inte dö. Jag ville bara inte leva. Men jag skulle aldrig avsluta mitt eget liv. Däremot kunde jag önska att någon annan avslutade det åt mig. Att någon bara stövlade fram och sköt mig i huvudet. Vet inte hur ofta jag tänkte det. Att det skulle vara så skönt att få sluta. Bara släppa taget och sluta känna. Sluta må dåligt. Sluta ångesta. Sluta leva. För jag och mitt liv spelade ju ändå ingen roll. Det var meningslöst. I alla fall om jag skulle må som jag gjorde. 
 
Tack och lov vände det. Idag befinner jag mig i något slags ingenmansland. Jag mår inte dåligt, men heller inte bra. Jag mår bättre kan jag säga. Samtidigt lever jag extremt mycket i nuet. Något jag även gjorde innan, men på ett annat sätt. Jag planerar inte vad jag ska göra om en vecka eller vad jag ska äta imorgon. Jag gör det jag känner för, men försöker att bygga upp någon slags struktur kring mitt eget liv. En ram. Att leva mina dagar. Innan handlade det mest om att överleva mina dagar. Att hålla näsan ovanför vattnet så jag inte drunknade. Minut för minut. Kämpa. 
 
Jag vill fortfarande sluta. Men med annat. Med mitt dåliga mående. Med att vara så dålig på att planera. Med att vara en sådan tidsoptimist. Med att förakta andra människor och det dom valt att göra. Men livet vill jag börja leva igen. Känns det som. 

Mediciner

Kategori: Behandling

Jag har ingen tung och gedigen erfarenhet av psykofarmaka, men kommer att dela med mig av de två preparat jag har ätit/äter. Citalopram och Venlafaxin. Det är två liknande preparat som båda syftar till att dämpa upptaget att signalsubstanser i kroppens celler och därigenom öka halterna av dessa i hjärnan. Citalopram är ett SSRI-preparat och Venlafaxin är ett SNRI-preparat. Skillnaden mellan dessa är vilka signalsubstanser de "går" på. 
 
I hjärnan samarbetar några olika signalsubstanser. Tre av dessa är serotonin, noradrenalin och dopamin. Man tror att depressioner beror på en obalans i dessa och därför vill man genom att tillföra medcin balansera dessa igen. Genom olika frågor om symtom kan man ana sig till vilka signalsubstanser som är ur balans och då ge medicin som är riktade mot just den/de signalsubstansen/-erna. Bilden på hjärnan är hämtad från http://www.attention-orebro.se/index_hjarnan.htm. 
 
Det vanligaste preparatet är SSRI (selektiva serotoninupptagsåterhämmare). Dessa riktar sig på serotonin som har med aptit, humör och ilska att göra. De finns som olika medicinnamn, där Citalopram är ett av dem. Min erfarnehet av dessa är hyfsade. Jag hade inga svåra biverkningar i början när jag började ta dem, utan det fungerade ganska bra. Jag var dock trött utöver det vanliga, lite huvudvärk och kände av ett lite sämre mående de första dagarna. Det är en vanlig biverkning under de första veckorna, att man mår sämre till en början. Suicidrisken kan öka under denna tid och personer som börjar ta medicinen kan undra varför man ska fortsätta ta den när man bara mår sämre. Men förhoppningen är att det ska bli bättre efter några veckor. Jag började må bättre och kände mig mer stabil, medicinen kapade dalarna i mitt dåliga mående och jag var mer stabil. Dock blev jag ganska stel i mina muskler, hade ont i dom utan att ha ansträngt mig nämnvärt och upplevde även en dalande sexlust. Som singel, utan intresse för one-nights, var det dock ingen jobbig biverkning. Jag upplevde heller inga utsättningssymtom när jag slutade med den. Jag trappade aldrig ur den som man ska, utan slutade tvärt och kände ändå inte av det. Anledningen till att jag slutade med den var tillslut att jag inte tyckte att den tillförde något och muskelstelheten. 
 
SNRI-preparat (selektiva serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare) är ett andrahandsval som används när resultatet av SSRI inte är tillfredsställande eller vid svårare depressioner, kan även användas vid andra symtom. Dessa riktar sig, förutom mot serotonin, även mot noradrenalin som har med stress, vakenhet och upphetsning att göra. Denna finns också under många olika varunamn när Venlafaxin är ett av dem. Dessa äter jag just nu. De första dagarna upplevde jag en enorm trötthet. Jag gäspade konstant under kvällarna och efter 21 var det svårt att hålla sig vaken. Detta har dock blivit bättre. När jag inte tar min sömnmedicin har jag svårt att somna ordentligt på kvällarna. Jag sover, men väldigt ytligt och det tar några timmar innan jag faller ner i djupsömn, som jag upplever det. En annan biverkning som jag upplevt som ganska jobbig är illamåendet. Jag kan i vanliga fall bli lite illamående när jag är extremt hungrig, men med medicinen blir jag illamående så snart magen är tom. Vilket händer några gånger/dag. Händer detta MÅSTE jag äta. Det är en ganska stark påminnare om att äta, vilket i och för sig är bra. Men illamåendet gör sig påmint några gånger/dag, vilket kan vara ganska jobbigt. Har inte känt av några särskilda insättningssymtom förutom dessa och mitt mående har förbättrats skulle jag säga. Jag kan känna mig lite snurrig ibland, lite huvudvärk, lite skakig och lite hård i magen dom första dagarna, men förutom detta känns det bra. Ingen muskelstelhet som med Citalopramen. Ligger just nu på en låg dos och kommer att vilja öka den för att se vad som händer. 
 
Förutom dessa finns en rad andra preparat som riktar sig mot de andra signalsubstanserna, men jag väljer att inte ta upp dessa här. Jag länkar istället till en sida där man kan läsa mer om dessa om man vill. 
Bilden är hämtad från http://www.venlafaxin.se/. 

ECT

Kategori: Behandling

Eller elektrokonvulsiv terapi. Elchocksbehandling om man hellre vill det. Det går ut på att man under narkos och muskelavslappnande medel får korta strömpulser till hjärnan som får dess celler att ladda ur samtidigt. Syns som kramper eller ryckningar i muskulaturen. För att man inte ska bita sig får man även en bettskena. Kort sagt framkallar man ett epelleptiskt anfall. Syftet är att nycellsbildningen i en del av hjärnan som heter hippocampus ska påbörjas och därigenom ska även volymen på denna del öka vilket KAN göra att indivien börjar må bättre. Man vet att volymen på hippocampus kan minska vid återkommande depressioner (http://www.transmittorn.com/nr_1_05/art5.htm). Så man drar alltså slutsatsen att när hippocampus är större mår människan bättre och därför vill man förstora den genom ECT. Andra menar att den sannolika verkningsmekanismen är att signalsubstansen serotonin i hjärnan ökar vilket leder till förbättring av patientens tillstånd. Behandlingen ska göras några gånger, vanligtvis 6-12 behandlingar med 3/vecka, måndag, onsdag och fredag. ECT används vanligast vid djupare depressioner som melankoli och vid depressionsrelaterade psykoser eller vid maniska sjukdomstillstånd. 
 
Jag ville inte ha ECT. Det kändes allt för drastiskt. De ville att jag skulle göra 9 behandlingar. Medicin kan man alltid sluta med. ECT är svårt att få ogjort. Biverkningarna kan vara minnesstörningar på lång sikt, men värst av allt är de personlighetsförändringar vissa kan känna. Att man är avtrubbad och bortkopplad känslomässigt, som någon slags elektrisk lobotomering. Kortvariga biverkningar direkt efter behandlingen är huvudvärk, yrsel, dåsighet och närminnesstörningar. Men dessa går över ganska snart. Min bror har haft ECT. För honom fungerade det inte nämnvärt bra. Han mår bättre idag, men jag tror inte att det har med ECTn att göra. Jag blev riktigt rädd när läkaren föreslog ECT. Min direkta reaktion var "absolut inte" och jag har inte ångrat det beslutet. Jag vill utröna andra möjligheter innan jag skulle ge mig på att prova det. 
 
En tjej som var på avdelningen samtidigt som mig var diagnostiserad med bipolär sjukdom, förr kallad manodepressivitet. Hon hade ECT och tyckte att det hade hjälp henne. 
 
För vissa har ECT fungerat. För andra har det varit katastrofalt. Jag lägger upp lite länkar kring detta. Finns oerhört mycket att läsa kring det och det är en mycket omdiskuterad behandlingsform. Bilden är hämtad från http://www.network54.com/Forum/281849/message/1316423031/and+they+said+ECT+was+a+cure-. 
 
 

För ett år sedan...

Kategori: Depression

...sökte jag första gången hjälp på en vårdcentral för mitt mående. Jag minns fortfarande hur jag ringde dit, grät och sa att jag behövde en tid. Hon i andra ändan slog på mitt personnummer och upptäckte att jag fortfarande stod registrerad på en annan vårdcentral där jag bott tidigare. Så för att få en tid var jag tvungen att "välja" den andra vårdcentralen, vilket tog nästan en vecka eftersom jag var tvungen att skicka efter papper. Jobbigt. 
 
Men så fick jag min tid. Träffade en utländsk läkare som ställde en depressionsdiagnos på mina uttalanden om att jag kände mig deprimerad. Han frågade inte om symtom, jag fick inte fylla i några papper, utan han frågade mig helt enkelt om jag kände mig deprimerad. Och därefter fick jag tre veckors sjukskrivning på 100%, tre veckor på 50%, medicin (Citalopram) och en kontakt hos en psykolog. Medicinen funkade hyfsat, psykologen slutade jag att gå till efter bara några gånger och jag började jobba för fullt efter bara några månader. Fel fel fel fel. Det blev helt fel. 
 
Medicinen slutade jag med när jag tyckte att jag började må bättre, efter ca 7 månader. Semestern på fem veckor var den som gjorde att jag inte brakade ihop under sommaren. Stress på jobbet under hela sommaren, en sen semester och när jag kom tillbaka till jobbet i början på september var jag snabbt tillbaka i samma dåliga hjulspår. Stress och konstanta tankar på jobbet. Fysiskt var jag på jobbet i ca 8 timmar/dag. Psykiskt var jag där hela tiden, förutom när jag sov. Mina veckor bestod i jobb från måndag kl 8.00 till fredag klockan 16.00. Däremellan skulle jag försöka leva; dvs sova, äta och gå med hunden. Sova och gå med hunden fick bli mina prioriteringar. Åt gjorde jag ungefär en gång om dagen. Om man inte räknar med allt skräp jag stoppade i mig för att i alla fall få i mig några extra kalorier. 
 
Min energi var på minus. Jag orkade ingenting. Jag var konstant trött, gäspade hela dagarna och kände mig aldrig utvilad, trots att jag sov 6-8 timmar/natt. De sista veckorna kunde jag inte ens komma i tid till jobbet. Var nästan alltid en timme sen (jag jobbar som föreståndare och kan därför vara sen utan att det påverkar verksamheten nämnbart), men trots det stängde min hjärna av vid ungefär 15.00 varje dag. Jag orkade verkligen inte längre, mitt huvud och min kropp slutade att fungera som de skulle på eftermiddagen och de sista timmarna på jobbet fick jag inte mycket gjort. Mina kollegor reagerade på att jag alltid var trött och ofta på dåligt humör. Irriterad och med noll tålamod. Arg och sur, gnällde på det mesta. Mitt minne var och är fortfarande uselt. Jag hade svårt att komma ihåg saker. Ofta yr. Skakig i kroppen. Uppvarvad. Svårt att komma till ro, behövde ha något att göra hela tiden, kunde inte sitta ner och bara vara. 
 
Vissa morgnar grät jag hela vägen till jobbet. Ångesten var så stark. Det första jag gjorde när jag kom till jobbet var att torka tårarna innan jag klev innanför dörren, bet ihop och körde på. Ibland satt jag på kontoret och grät. Var tårarna kom ifrån vet jag inte. Jag grät inte åt något särkskilt, utan jag tror att det var åt allt. Hela min situation. Hopplösheten inför den. Min oförmåga att känna att jag kunde göra något åt den. Ledan på livet. Rädslan inför den person som huserade i min kropp. För det var inte jag. Jag är inte sådan. Jag är glad, positiv, skrattar mycket, livlig, tycker om livet, tycker om människor. Jag kände inte igen mig själv. Hade blivit någon helt annan. 
 

Psykakuten

Kategori: Depression

Jag hade bokat tid på vårdcentralen. Klockan nio skulle jag vara där. Vid tio hade jag ett möte på jobbet. Jag hade en misstanke om att jag inte skulle komma till jobbet under dagen, utan att jag skulle bli sjukskriven, men trodde ändå att jag skulle kunna jobba klart den dagen i alla fall. 
 
Det drog ut på tiden och jag fick inte komma in till läkaren förän en halvtimme sent. Jag kände mig stark och samlad. Nu skulle jag förklara min situation, sakligt och med en stark röst. Läkaren skulle undra om jag verkligen mådde så dåligt som jag påstod eftersom jag var så kontrollerad och kall. Istället började jag storgråta när han bad mig berätta varför jag var där. Det enda jag fick fram var att jag orkar inte mer. Jag pallar inte. Jag vill inte. Jag vill sluta. Tårarna strömmade och rösten bar inte några ord. Jag höll på att börja hyperventilera och kände bara för att skrika rakt ut. Jag fick fram att jag orkar inte fortsätta så här, jag orkar inte. Det går inte. "Kan du köra bil eller har du någon som kan skjutsa dig?" frågade han sen. "Till psykakuten i Eksjö, alltså."  Va? Psykakuten? Jag behöver väl inte komma dit? Så dåligt mår jag inte. Tror jag. 
 
Jag körde dit i alla fall. Fick fylla i ett papper innan jag skulle få träffa läkaren där. Frågor om matvanor, sömn, syn på livet, suicidtankar. Jag kände mig omtumlad, men stark. Skulle förklara min situation och de skulle få se att det nog inte var så farligt. Att läkaren på vårdcentralen hade överreagerat i sin bedömning av mig. Att jag mådde dåligt, men att jag egentligen inte skulle behövt komma till psykakuten. Sen fick jag komma in och träffa läkaren. Och började storgråta när hon bad mig förklara varför jag var där. Tårarna sprutade och det jag fick fram mellan snörvlingarna var ungefär det samma som sist; jag orkar inte. Jag pallar inte. Jag vill inte. Jag vill sluta. Frågorna haglade. Ja, ibland har jag önskat att jag vore död. Nej, jag har aldrig försökt att avsluta mitt liv. Nej, jag har inga planer på att göra det heller. Ja, jag är trött på livet om det ska vara så här. 
 
Jag lämnades i rummet och läkaren kom tillbaka efter några minuter. "Du har depression. Utan tvekan. Den medicin du haft innan (Citalopram) har uppenbarligen inte hjälpt och vi tror att du skulle vara hjälpt av ECT. Men då måste du bli inlagd." ECT? Jag? Näe! Vad är alternativen? "Annan medicin. Men du måste ändå bli inlagd." 
 
Som ensamstående, med en hund och två katter, utan socialt nätverk som kan ställa upp är det inte det lättaste att bara lämna allt och läggas in på sjukhus. Men efter ett storgråtande telefonsamtal till min lillasyster, som för tillfället är arbetslös, men som bor 25 mil från mig, löste det sig. Hon kunde komma hem till mig och bo där några dagar.
 
Jag ber aldrig om hjälp. Aldrig. Jag fixar allt själv. I stort sett allt. Jag behöver inte hjälp, jag kan ju göra allt själv. Trodde jag. Att söka hjälp på vårdcentralen var ett stort steg. Att ringa min lillasyster var ett ännu större. 
 
Motvilligt släpptes jag hem för att kunna hämta kläder och fixa lite med lägenheten så att syster kunde bo där. Jag lämnade en lapp till henne på bordet och slängde ner extranycklarna i min brevlåda. Koden till porten kunde hon sedan tidigare. Väskan packade jag med lite ombyten och någon bok, lite musik och hygiensaker. Jag visste inte ens vad jag fick ha med mig. När jag satt i bilen på väg tillbaka till Eksjö var jag rädd. Rädd för vad som skulle komma. Inlagd på psykavdelning. Kommer jag att bli fast i psykträsket nu? Kommer jag att bli en av dom där kokomänniskorna man ser på stan som går och pratar med osynliga kompisar? Hur kommer det sluta?
 
Väl framme tryckte jag på den röda knappen som var dörrklockan. En skötare i vita kläder låste upp dörren och visade in mig. Det var en låst avdelning. Shit. Vad gör jag här? Varför gick jag med på det här? Jag vill hem. Jag behöver inte vara här. Jag mår inte så dåligt. Ge mig bara lite tid så blir jag frisk hemma. Jag är inte knäpp som alla andra här. Jag passar inte in här. Släpp ut mig. Jag vill hem.  
 
Men jag stannade. Och det blev en riktigt bra start på resten av min resa.